Hem ljuva hem

Hem ljuva hem

måndag 10 oktober 2016

Sammanfattning av vecka 1 "Pushmea"Jag är iaf äntligen i gång!

Har ju startat ett separat Instagramkonto för just detta. Pushmea.
Känner mig dock inte riktigt hemma i detta "hälsoträsk" som ju faktiskt råder. Blir ju där fullmatat med väldigt avklädda bilder, poseringar, muskelknuttar och knuttor, övningar, vilket är väldigt bra, osv. Men man får stänga av det som inte passar och ta till sig det som känns relevant för ens egen hälsoutveckling. Mycket bra inspiration på både träning och kost finns det ju definitivt. 

Förutsättningarna blev ju inte de allra bästa efter förr förra veckans bravader, men jag kände att jag ville köra igång trots allt. Annars hade risken nog blivit att det skjutits på ännu längre fram och herrejösses, jag har ju fler kroppsdelar än bara två fingrar på höger hand som kan och behöver aktiveras.

I det stora hela tycker jag kosten har fungerat skapligt. Har i princip helt uteslutit rent socker, iaf sånt som jag vet triggar igång mig. Jag har fått påminna mig att äta mellanmål, vilket jag varit otroligt dålig på innan. Har även försökt att hålla mig till enbart en portion mat till middag, eftersom jag nästan aldrig blir mätt och därför vill ta mer. Men det har funkat. Jo, jag kanske tar lite större portioner redan första gången, men det här är ju ett slags nytänk för mig. Att bryta redan starkt injobbade vanor….
Det kan ta tid, har jag hört. Tänket finns ju här iaf.

Något att jobba vidare med vecka 2….


Detta blev min första helt alkoholfria helg på jag vet inte hur längesedan… Ja men när jag var gravid, efter jag ammat, säg för 9-10 år sedan då…?! 
Kan tyckas väldigt länge och ja, så är det, illa eller inte kan väl tyckas, men för mig är det något visst med främst det där fredagsglaset. Att få öppna en flaska rött på kvällen när hösten kommit, dela en flaska riktigt gott vin med mannen i köket medan vi lagar mat. Eller det där glaset cava i badet där ute på lördagen. Att få dricka ett riktigt gott vin till en middag är ändå livskvalité enligt mig.  
Som det för många andra kanske är med godis, snacks, tobak etc, alla har vi kanske våra laster på ett eller annat sätt. Så hur skulle det då gå för mig, skulle jag kunna stå emot…?

Som ovan visar laddade jag upp med några flaskor Appletiser som enligt mig är det absolut godaste alkoholfria alternativet, efter vanligt vatten och bubbelvatten, men denna känns faktiskt betydligt mer festlig. Så från och med nu är detta min "helgdryck" som endast får intagas under helgen. Blir ju lite längt på den med då. 

Fredagen var tuffast. Hann till och med bli lite sur, arg och  tvär på mannen som jag tyckte segade sig till köket i fredags. Jag var både hungrig, trött och vinsugen samt ju med ett lite lätt "hand-ikapp" som gör att jag inte kan göra allt det jag vill, som te.x utföra vissa moment i matlagningen. 
Så går han och släpar i sina tofflor och dricker öl…. Ja men ni måste förstå….
Som PMS fast lite starkare, just där och då….I lördagsmorse kunde jag inte låta bli att ta mig en väldigt lugn och skön jogg istället för promenad. Var så himla sugen att få röra på mig ordentligt. Känner inte riktigt samma för promenader längre. Blev en bättre position för hela handen med samt att jag höll i gång värmen bättre. Har märkt att jag få fasligt ont i fingrarna vid kyla, så där ni vet som när man kom in efter en heldag i pulkabacken och skulle sätta sina frusna tår mot elementet…. Aj, så aj…


Har enligt "ordination" från min PT Karin på SATS Färjestad fått två "fria mål" per vecka. Dessa känns helt naturligt då att inta fredag, samt lördag kvällarna då det alltid känns lite extra då. Kan ju börja längta redan på morgonen det jag ska laga/äta på kvällen. Denna lördag blev det fisk- och skaldjursgryta med saffran och hemgjord aioli med galet mycket vitlök. Så fantastiskt gott. Med grillat bröd till. SÅ tok gott.

Funkade faktiskt hur bra som helst med välkyld Appletiser i glaset istället för vitt vin.


Hur går det då med fingrarna…!?


Blev ju lite skrajsen när vi skulle byta bandage häromdagen och ser hur det ser ut... Men förhoppningsvis läker det på som det ska. Har inte tagit värktabletter alls sedan i fredags vilket känns riktigt skönt. Var hysteriskt trött och seg hela förra veckan och jag inbillar mig att det måste ha varit av bland annat intaget av både penicillin och värktabletter.


Har haft mest ont, värk och ilningar i ringfingret, vilket kanske inte var så konstigt när jag fick hem röntgenbilderna häromdagen.

Där ser man att ringfingret är det som gått sönder mest i själva skelettet i fingertoppen.


  Långfingret blev också rejält klämt/intryckt och där var det en bit som lossnat som läkaren förklarade, vilket man ska kunna se där pilarna pekar, både ovan och under.


Men nu läker det på…. Bra, hoppas jag, så innerligt.  Ska till ortopeden på fredag och hoppas SÅ att jag får ta bort bandaget helt och att det blir någon betydligt smidigare lösning så jag kan börja använda handen igen. Så gott det går. Bara det att kunna tvätta händerna, skölja av sig i ansiktet, tvätta håret, diska, laga mat, skära, hacka, äta med kniv och gaffel, bära, fläta håret på Liten, lyfta med BÅDA händer, göra allt det man annars använder sin bästaste hand till….!!
Lyx det ju, tänk på det!

Men ja, är fortfarande så evig tacksam att det ju faktiskt "bara" handlar om två rejält klämda fingrar. 
Evigt tacksam. 


Vi har ändå fått en del "vettigt" gjort i helgen. Försöker så gott jag kan med det mesta. Hatar att bara sitta och titta. Mannen har verkligen gett mig ett rejält stort handtag med allt sånt jag inte kan göra just nu. Så tacksam för det.

Gästrummet har fått sig ett lyft. Det är numer gäst/musik/spel/tvrum.
Perfekt.


Måndagen är snart avverkad. 
Jag hoppas på att den där piggheten som många pratar om som man ska få av att leva hälsosamt och alkoholfritt kommer snart. För förra veckan var katastrof. SÅ trött. 
Sitter dock just nu med huvudvärken från h-vetet. 
Tog en löprunda i morse på fem km. Går fortfarande tungt, men jag är ju på väg åt rätt håll. För jag har ändå en god känsla i kroppen. Känner mig liksom "renare". Njuter av en massa gott att äta som inte gör att man vaknar upp dagen efter och är "sockerbakis". 
Dricker fortfarande på tok för dåligt med vatten.
Får också bli ngt att tänka på denna vecka två. För nu är den faktiskt igång med. Bara 8 veckor kvar sedan av den första delen i Pushmea följetongen…

På onsdag är det dags för första PT passet med Karin, anpassat till skadan.
Ser jag fram emot, men med en viss skräckblandad förtjusning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar