Hem ljuva hem

Hem ljuva hem

onsdag 23 november 2016

NybakatEn favoritvy. När jag sitter borta i matsalen och blickar in mot själva köksdelen. 
Den här tiden på året. Där den äldsta favoritstjärnan i huset lyser i fönstret, den som hängt med längst. Trivs ju så i det där lilla köket, som är som ett litet skafferi med alla sina burkar fyllda med smått och gott.


 Igår blev det ett rejält lussebak med en klassisk grunddeg från Leila som du hittar HÄR

Inte mycket som slår doften av nybakat. Lägg därpå doften av saffran och hyacint. Gillas!


 Kunde inte bestämma mig för vad jag skulle baka så det fick bli tre sorter -

Klassisk lussekatt men istället för russin så gjorde jag små bollar av mandelmassa som fått blandats med några droppar vaniljarom.

Sedan en klassisk Lussebulle med mandelmasseröran blandat med smör, med strösocker som vanliga klassiska kanelbullar alltså. Men istället för att strössla dem med pärlsocker penslade jag dem efter gräddningen, med lite sirap utblandat med vatten för att strössla på mortlade kardemumma kärnor och strösocker.

Sedan en klassisk rund bulle med en rejäl gömma i mitten av mandelmassablandningen. Den blev utan tvekan Litens favorit. Dessa har jag tänkt pensla med smält smör och doppa i strösocker innan servering.

I år ska samtliga bullar vara slut innan jul, så det inte blir som det ibland blir att man bakar för att det "hör till", och de glöms bort bland allt annat julgott och blir kvar i frysen, nej, nu ska vi smaska saffran. Inte jag, än då, eftersom jag fortfarande kör relativt sockerfritt, men sen så!

Gjorde för första gången egen pepparkaksdeg med. Så smidigt när jag i år ju är skadad,...men nej, när viljan och motivationen finns där så då är det bara att köra på. Hoppas den blir lyckat... Återstår att se vid fredagens pepparkaksbak!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar