Hem ljuva hem

Hem ljuva hem

tisdag 16 december 2014

Lucia firande med kalasÄntligen kalasdags här hemma!


Vilken kalashelg det blev!
Så mysigt på alla sätt och vis.

Liten hade själv valt temat för i år, Lussekalas, där det på inbjudan stod att man gärna fick klä sig i något som kan ingå i ett luciatåg, så det var en skara mestadels av tomtar och två lucior. En härlig blandning av goa klasskompisar.

Men först var det ju dags att lussa, det var ju faktiskt Luciamorgon med!


Så "Lussan och Staffan Stolledräng" klev upp i ottan och gjorde i ordning en fika bricka.
Sjöng vårt vackraste, medans en Liten samtidigt vaknade och undrade vad det var för oväsen hon hörde! Hahaha, vi har lovat att inte sjunga lika högt när hon fyller år snart…..


Mira vaktar "gottealtaret"
Efter lussefikat var det så äntligen dags att sätta igång med de sista förberedelserna till dagens efterlängtade kalas. Som hon räknar ner…. Till kalaset, födelsedagen, julafton… Längtar så himla mycket. Skönt när den första efterlängtade etappen var framme.

Klädd som Tomtetjej i klänning som hon fått av sin pappa, frågade hon var och varannan minut hur mycket klockan var och hur lång tid det var kvar till kalaset….. Jag älskar verkligen detta med att fixa kalas.
Går igång på det, rejält och tycker det är så roligt med allt fix både innan och under tiden. 


I år blev det mycket hembakat. - Minichokladmuffins med skumtomtefrosting, dammsugare (en av Litens fika favoriter) med julsmak, Cup Cakes med klassisk frosting, kokostoppar i form som en liten Rudolf med röd mule osv…..Chokladbollar, Safrans Rudolfs, cup cakes.
Helt klart mina favoriter, både att baka, dekorera och äta. Så galet goda!


Cake Pops med Ballerina pepparkaka och philadelphia
Mina minimaränger, så klart… ;0)
Lite smått och gott julgodis med

Väntade länge på att kompisarna skulle komma…..


Så äntligen kom dom och de hade det så skoj. Liten var så glad över de fina presenterna hon fick, men på kvällen när vi summerade dagen sa hon att hon var jättenöjd över allt med dagen, men att det bästa var att de ju faktiskt kom. Värmer att höra.

Kramar och tack för sina presenter

La ner det där med tårta för några år sedan då de oftast inte orkar just tårta på kalaset, så nu kör vi med en liten glassbar och födelsedagstårta i form av ett upp och nervänt Big Pack. Så uppskattat och enkelt.


Perfekt att var och en kan göra sin egen glass med såser och topping.


Födelsedags sång och fortsatt firande.Tjejerna satt länga och fikade och verkade ha det väldigt mysigt.


Sedan var det dags för lite lekar och aktiviteter.
Vi körde en "kännlek" där de skulle gissa vad de kände på i fyra skålar. En och en fick de komma in i köket med ögonbindel och gissa vad det var, socker, havregryn, kokta makaroner och tomtegröt.
Visst tyckte de att det var äckligt men verkade väldigt uppskattat. Smakleken var planerad men den hann vi inte med. Två timmar går fort när man har roligt. Det blev visklek och julmusik quiz.


Sedan var det dags för en liten belöning för väl utförd musikquiz där barnen fick betydligt fler poäng än oss vuxna… 


Avslutningsvis blev det Lussedisco med dansstopp till juliga discolåtar.

Vi kunde bocka av årets kalas som blev både mysigt, kul och festligt!
Liten var mer än nöjd med allt.


Bästa tomtarna

Efter att ha spenderat hela dagen inomhus ville vi ha lite frisk luft så vi gick ut på verandan och tog lite varm glögg och frisk luft. Kände där någonstans att vi inte var riktigt lusseklara. Vi hade ju fikabröd kvar så vi tog med tre muffins och gick oanmälda, bort till några av våra närmsta grannar som precis var på väg att åka t till affären, men vi hann med att leverera fikat och ses än snabbis. Så himla härligt med goa grannar!


Firande på denna kalashelg började egentligen redan i fredags, då vi fick ett kärt besök… 
Av en utav de goaste personerna jag vet. Barnmorskan som förlöste en liten till världen, som varje år sedan dess kommit till oss för att hälsa på, krama om oss och ge en liten present till Liten. Så himla go. 
Att hon sedan älskar paketinslagningar och lägger massa tid och tanke med varje paket gör ju inte saken  än mindre mysig. Gissa om Liten blir salig…

I år kom hon med ett stort paket, som visade sig innehålla en fin skattkista. I den låg fullt med små skatter, små fina paket fyllda med små fina saker som vår snart 7-åriga dotter verkligen gillar och uppskattar.


Det blev en jättemysig stund där på fredagen.
Är så evigt tacksam för att det var just HON som jobbade då , den där dagen det var dags för vårt lilla mirakel att koma ut till världen.  Hon hjälpte oss att ta kloka beslut. 
Innan förlossningen hade jag skrivit ett förlossningsbrev där det bland annat stod som en önskan, som vi tillsammans med vår kontakt på mödravården kommit överens om, att vi skulle få komma till spec avdelningen direkt med tanke på de omständigheter som varit under förlossningen.
Men I-B, vår förslossnings barnmorska, tyckte, efter att ha läst brevet, att fr.o.m där och då så skulle fortsättningen bli så "frisk och normal" som möjligt och hon rekommenderade oss att istället spendera våra första dygn med Liten på det dåvarande jättemysiga patienthotellet, vilket visade sig bli den bästa tänkbara start vi kunnat få tillsammans. När Liten sedan var tre veckor, satt jag hemma med Liten och ammade, mannen var på hockeyträning. Jag kände mig allmänt känslomässigt utmattad, hormonstinn, förvirrad, rädd, lycklig, allt på en och samma gång. Då ringer telefonen och det var hon, I-B som ringde, bara för att se hur JAG mådde, hur allt gick, hur det kändes osv. Det blev ett långt samtal, med många tårar som i det stora hela endast bestod av evig tacksamhet och lättnad över att hon ringde där och då. Sedan dess har vi haft mer eller mindre regelbunden kontakt. Så numer är det en utav de finaste traditionerna vi har kring Litens födelsedag. Det har redan hunnit bli den tredje advent….

Nu kommer den, den här sista veckan, som jag tänker bita mig tag i, kravla mig fast vid så hårt jag bara kan. Nu vrider vi upp julmusiken, värmer ännu mer glögg, sätter fast små hyacint blommor i vardera näsborren, myser extra länge vid julgranen för att klämma och känna på paket, tänder änglaspel, knäcker nötter, myser i soffan till något bra julprogram eller film, för den bästa tiden är verkligen NU, vilket vi påminner oss om varje dag här hemma. Mysfaktorn är HÖG och även fast det inte blir någon vit jul så tänker jag lägga allt krut denna vecka på att julstämningen ska fortsätta bli så skön som möjligt inomhus. Vi ska göra apelsiner med nejlikor, baka marsipan godis och figurer, frostade frukter, fågelgodis m.m.

Så ska vi ju fira en liten blivande 7-åring med, det är det som det räknas ner till nu närmast….
Till och med jag längtar till den dagen, något som verkligen är värt att fira….
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar