Hem ljuva hem

Hem ljuva hem

tisdag 2 december 2014

Välkommen efterlängtade december!


Så var vi då ÄNTLIGEN här. I början av underbara december månad.
Myser omkring här hemma och känner mig överfylld av julstämning. Jag älskar det, som en tok, för jag är nog rejält julgalen, och än så länge verkar det bara bli värre med åren….
Minns att jag älskade det redan som liten, att det sedan följde med mig upp i tonåren när jag julpyntade mitt rum ordentligt, med en riktig, liten bordsgran, för att sedan fortsätta i min första egna lägenhet. Hur jag släpade en stor gran från Stora Torget i min gamla hemstad, hem till lägenheten och insåg att den nog var lite för hög, men det gick det med. Vi hade alltid uppesittarkväll där innan julafton.
Mysigt redan då.

Det är verkligen jag och låten med Adolphson och Falk "Mer Jul" - om man tar bort de 6 första raderna då möjligen…. 


(Jag är en lugn person

med takt och ton
måttfull och balanserad.
Jag är tyst och still
och det ska mycket till
innan jag blir exalterad.)
Men jag har en last
som håller mig fast
i ett järngrepp varje vinter.
När året är slut
och snön ligger djup
och slädarnas medar slinter.

Jag vill ha mer jul.
Ge mig mer jul.
Jag vill ha mer jul.
Ge mig mer jul.
Tusen stjärnor som tindrar,
glitter så långt jag ser.
Av juleljus som glimmar,
vill jag ha mer.

En show glöms bort
om den bara visar opp
effekter som man knappast anar.
Så ge mig trettio grader kallt,
tomtar överallt
och en skog av gröna granar.
Jag vill ha snötyngda hus,
tusentals ljus,
kulörta kulor i drivor,
bjällerklang
som ackompangemang,
på alla julens skivor.

Jag vill ha mer jul ...

Ge mig en svårknäckt nöt,
sötare gröt,
djupare dopp i grytan,
glittrigare glim
och grötigare rim
och mer Arne Weise i rutan.
Jag vill ha rymligare säck,
segare knäck,
fetare fläsk från grisen,
krimsigare krams,
längre långdans
och raskare räv på isen.

Jag vill ha mer jul ...

Jag vill ha mer, mer.
Ge mig mer, mer.
Jag vill ha mer, mer.
Ge mig mer, mer.

Äntligen får de små paketen i paketkalendern börja öppnas
Jag får verkligen aldrig nog av Julen…
I år vet jag inte riktigt om det kanske till och med börjar slå lite slint… Har ju alltid velat ha rejält med rött och juligt, men ändå något så när stilrent, men i år känns det som jag går löst helt, ingen som helst känsla, eller kanske just bara känsla, mer mer… Glitter, stjärnor, färgade ljusslingor, kulor, röda band, överallt, mer JUL! Börjar mer bli åt den kitschiga stilen här hemma, jag som gillar Ernst fina naturliga julstilar med, men, jag får helt enkelt följa känslan för varje år och se åt vilket håll julen och dess julstil styr åt =0) Ser fram emot att mysa ner mig i soffan på torsdag kl.20.00 på tv 4 med glögg och gott för att förstärka julkänslan med Farbror Ernst än mer, han kan han!


Vi har hunnit med att både bakat pepparkakor och garnerat dem. 
En morgon när Liten vaknade tidigt pysslade vi med det, skönt att ta vara på dygnets timmar i dessa tider.

Pepparkakshuset står där det ska. I år som en liten gård med två hus, då jag vid första omgången glömt baka ut vissa delar så det fick bli ett till när jag väl höll på. Det ena köpt med de färdiga mallar som finns, går ju lika bra det med. 

Skålar och lådor fylls på med an massa gott, julen är ju så god och jag tänker faktiskt unna mig en hel del. Det tråkiga är bara att när jag väl gör det, kommer ibland några dagar senare ett rejält bakslag med rosacean… Har gått väldigt bra en tid nu eftersom jag är inne på min tredje månad med penicillin, men just idag kom ett bakslag efter helgens allt goda… Så jag får se hur aggressivt det blir nu, annars hoppas jag verkligen att jag kan få njuta av lite godis och framförallt choklad jag med….


I lördags var vi på mysig och god middag med fina vänner och goa barn.
Liten var så rolig innan vi drog oss bort. Hon gick upp på sitt rum och bytte om. När hon kom ner igen konstaterade hon med tiara, tyllkjol och vintermuff att hon inte kände för att klä upp sig alltför mycket eftersom vi "bara skulle på middag". Fest och middagar är grejjen det för vår tjej!


Morgonen den första advent lyste solen och vår lilla Mira som är i ett rejält höglöp nu, det första sedan hon slutade med p-pillren, sökte sig till köket och solljuset. Vi hoppas det passar bättre nästa löp med en date med hennes tilltänkta Rocky.


Längtar efter en Rocky...
Mira är extremt gossig under löpet, vet knappt var hon ska ta vägen. Men skriker och tjuter så man tycker riktigt synd om henne. Tur man då har en "storasyster" som verkligen vill passa på att gossa när Mira är på det humöret. 


I år har vi två adventsljusstakar. 
Det är ändå ngt visst med dessa. När jag var liten var det en viktig "måttstock" på att julafton närmade sig, ordentligt. Det är välbehövligt denna mörka årstid, att tända så många ljus vi kan.


I söndags kväll hade jag gjort lite olika smårätter "alá" glöggplock så vi mös framför tv´n till Ensam hemma i New York med det och varandra. Nackdelen är ju att när jag står en hel efter middag vid spisen, och självklart provsmakat det mesta, är man ju näst intill mätt redan när det väl är dags att äta.
Men gott blev det.


Denna vecka ska det fortsättas med kalasbakning inför kommande födelsedag.

Vi kör på med julmusik, från morgon till kväll. 
Flera gånger om dagen stannar jag till vid en utslagen hyacint, blundar, luktar och njuter av både gamla minnen och nya. Kanske viktigare nu än nånsin att ta de där små pauserna, om de så är för en liten kort stund. Att man hittar just sin grej som gör att man får en liten paus i december.Just idag har jag påbörjat ett för mig helt nytt faktureringssystem i jobbet….
Förstår inte riktigt hur jag ska kunna lära mig detta, men det har ju gått förr även fast det känts omöjligt då, så jag försöker peppa mig med det. Det snurrar rejält med hur man ska göra, vad som jag måste komma ihåg. Nytt bokslutsår, nya kunskaper, ja men så får det bli…

Hoppas kunna ta mig ett steg närmare "lite klokare" innan den här dagen är slut. 
För snart är det dags att hämta hem vår skoltjej och sedan bli vi nog i köket hela em.

Hoppas ni alla fått en fin start på december! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar