Hem ljuva hem

Hem ljuva hem

torsdag 28 november 2013

Pepparkakelandet


Ett inre lugn börjar ta form, ett välbehövligt sådant.
Har idag kommit ikapp med jobb i min mailbox med samtal, fakturering och administrering.
Skönt.... Väldigt skönt med tanke på att det är fredag i morgon och det alltid känns bra att avsluta en jobbvecka med rensat skrivbord för att kunna ta sig an helgen.


Har hunnit med några privata saker med.
Dekorerat och monterat årets pepparkakshus. En tradition som jag minns hemifrån att jag alltid tyckte var så mysig när jag var liten. Stod ofta vid pepparkakshuset i hörnet i köket och bara kikade, kände doften av pepparkaka som blandades med socker och godis och bara mös.


 Är lite fuskig så men jag köper alltid de färdiga pepparkaksdelarna från Annas då jag tycker det är smidigt. Beundrar de som gör sina egna byggnader, slott och kojjor. Vet att min ena bror alltid gjorde sin egen variant liksom pappa gjorde när vi var små, men där är jag lite slö...
Surt nog var en kväll här i veckan när jag och Liten skulle dekorera pepparkakor vi bakat och kristyren misslyckades totalt. Gav upp för en stund för att sedan blanda i ordning ny som var mycket mera lättarbetat.

Mitt recept på bra kristyr är -

1 äggvita
1 tsk ättika 
4-5 dl florsocker

Blandas, gärna med elvisp i bunke för att sedan fyllas i sprits för lättast spritsning.


Inte nog med det. När jag väl fått till det med kristyren tänkte jag nöjt att jag då kunde fortsätta dekorera pepparkakshuset, men när jag öppnade förpackningen hade båda takdelarna gått av på mitten....
Blev till att köpa nya igår.
det är ju ett visst pill med detta, men så himla roligt.

För att sätta ihop alla delar smälter jag socker i en stekpanna och doppar kanterna i och i vissa fall skarvar med en vanlig matkniv. Men det är vansinnigt varmt så var försiktig!


Är så nöjd över årets strössel som jag hittade på Barnkalaset där de även hade 10% på alla jultillbehör.
Liten fullkomligt älskade att dekorera sina pepparkakor med dem.


Än så länge vill hon inte dekorera pepparkakshusen utan kommer med önskemål om hur hon vill ha dem. Förra året hade Ahlgrens bilar Julgranar, de saknade jag i år. Tyckte även de var perfekta för ändamålet. Men nu blandade jag hej vilt med lite från Barnkalaset och Lagerhaus.


I år har pepparkakshuset fått en ny plats på vår lilla nya byrå som mannen målat.
Är jättenöjd med den. Perfekt förvaring och gjorde den lilla väggen nedanför våra kokböcker så mycket mera trevlig. Tur att vi inte gjorde oss av med den!


Har fyllt på med polkaggodis som självklart ska stoppas i mun men även få pynta årets adventsljusstake. Dessa Polkakarameller köpte jag på Åhlens.
Är galen i allt det röd-vita men det får även smyga in lite rosa här och var då vi ju annars har just vitt, rött och rosa i köket året om, men härligt när man denna årstid gärna kan fylla på med mer av det röda.


Även servett förrådet för kommande adventsfikastunder, kalas etc är påfyllt.
Har hittat så mycket fint i år på HM men även som alltid på Panduro

När vi var i Göteborg i helgen hittade jag denna klassiska tomtefigur fast i ngt kanske mer modern tappning som får hänga och hålla uppsikt över oss medan vi julstökar i matsalen.


I morgon tänkte jag att ni ska få följa med in på Litens rum där det verkligen är full jul med nu.
Det doftar verkligen hyacint och pepparkaka där inne och alla gamla minnen från när jag var liten kommer tillbaka. Alltså, den här tiden nu, det är verkligen den absolut bästa.
Jag njuter varje sekund av att få fylla vårt hem med jul och få se hur framförallt Liten uppskattar hur hemmet förvandlas i julskrud. Att få höra hennes små woaw´s och åhhhh gör mig så varm i hjärtat.
Är verkligen barnsligt förtjust i det här med julen.

Det är nu allt det riktigt härliga kommer, det är NU som vi verkligen ska passa på och njuta av det som komma skall, för vi alla vet ju, hur galet fort det kommer gå i år med, så passa på nu, njut så mycket ni bara kan av tiden nu innan jul, för snart är den förbi!
Ät peppisar, drick glögg, tänd ljus, kolla på gamla julkalendrar, spela julmusik, alla har vi väl det som är  JUL för oss, kör på bara, kör, nu.

Hoppas kunna dela med mig av och bjuda på lite inspiration och julstämning här.
Om ni inte redan har märkt det så går det alldeles utmärkt att klicka sig vidare på de ställen jag nämnt där vissa av sakerna är inhandlade.

Ha en fin kväll.
Nu väntar soffan och en stor kopp te på mig igen.

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar