Hem ljuva hem

Hem ljuva hem

tisdag 3 februari 2015

Underbara Branäs


Hade väl egentligen inga som helst förväntningar när vi drog i väg i torsdags på vår första skidsemester tillsammans, förutom en viss förhoppning så klart om att få en bra helg. Och om det blev….

Känner mig så uppfylld av energi och lycka över att få ha ägnat denna weekend ihop med de mina, i denna fantastiska vintermiljö.
När vi anlände till Branäs på torsdag vid 13.00 började vi med lunch i Branäsbyns restaurang Brant´s Bar och Restaurang. Supergott!

Sedan var det dags att checka in i lägenheten vi hyrt. Väl där luktade det lite väl mycket cigarettrök, så vi kontaktade direkt infocenter så de inte skulle tro att det var vi som bolmat på rummet. Medan vi väntade på hur vi skulle få göra så gick vi och fixade med vår hyrutrustning. När vi kom tillbaka var det klart att vi skulle få byta rum och det blev som tur var till något betydligt fräschare och modernare. Inget större fel på det andra heller men verkligen inte fräscht med den där inpyrda lukten….
Efter att vi packat in oss och fixat var vi laddade för att komma igång….

Jag och Liten som ALDRIG åkt utförs tidigare startade väldigt lugnt och försiktigt. Mannen har ju tidigare enbart åkt snowboard, men det i sin tur ganska mycket, men även han var alltså nybörjare med slalomskidor. Liten var väldigt osäker i början och ville hela tiden att pappa skulle hålla i henne och hon ville hålla i honom eller skidstaven så fort det skulle åkas både uppför eller nedför. Det blev en hel del tårar men hon kämpade på som bara den, hon ville verkligen lära sig. Jag kände mig också väldigt ostabil till en början, men efter en del åk för både mig och Liten i nybörjarbackarna så kändes det bättre och bättre. Så himla härligt att se hur hon slappnade av mer och mer och ville göra samma sak om och om igen när hon väl kommit över rädslan för det och kommit på hur man skulle göra.

Det var ju till och med riktig kul att åka knapplift ju!


Det första mötet med en av Branäs maskotar, "Björnbusan" blev väldigt kärt och "Busan" bjöd verkligen på sig så själv och spexade med stora som små, så jag skrattade nog mest av alla inne på skiduthyrningen när hon var där…..

Mysigt med lite kvällsåk, vilket vi gjorde varje dag efter After Skin.

På fredagen var det så dags att bestiga berget, men via gondolliften. 
Vi kikade på kartan över pisterna och tänkte att en blå tur, som det stod "lätt" på nog skulle kunna passa oss nybörjare….. Höjdrädd som jag är var jag ändå mäkta förvånad över att jag var så obrydd upp i liften. Inga problem heller första delen av nedförsbacken, tills det helt enkelt började gå lite för fort enligt mig och det sluttade lite väl mycket. Jag beslutade där och då för att bromsa in mig i en av skidvallarna på sidan och knäppa av mig skidorna och börja strosa neråt. 
Liten som hade åkt med pappan och hållit i skidstaven blev då tyvärr påverkad av mig och ville inte heller åka ner mer. Precis när jag börjat gå, innan Liten gett upp, kom en tjej på skoter och undrade om allt var ok?
- Ja absolut, tyckte jag, bara lite för brant för mig, så jag går ner…(Me)
- Det är ganska långt ner…. (Skotertjejen)
- Hm, ok…(Jag)
- Vill du åka med ner….? (ST)
- Ja, ok, men ta dottern först…. (Ich)

Så så fick det blev. Varken jag eller dottern hade ju åkt skoter förut så det var väl lika bra att passa på att testa det med när vi ändå var på fjälltur =0)
Vad de menar med "lätt" backe förstod ingen av oss, men det är klart att den kan vara lätt om man är van och har åkt en del förut, jag väntar ett tag till med dem….

Skoter tur =0)
Liten som fick extra skjuts av Björbusen när hon tog sig framåt.
Vi hyrde stavar till henne på lördagen och då blev hon genast både tryggare och vågade mer.
På lördagen åkte vi åter upp till toppen och testade några backar på den andra sidan berget. 
Toppen och hur kul som helst. Så himla mysigt att vara ute hela dagarna och röra på sig tillsammans.
Vi hade i det stora hela ganska tur med vädret tror jag, då temperaturen höll sig runt -2 och det snöade lite då och då, men var allt annat än ihållande som jag förstått att det varit här hemma!?

Liten tränade länge och laddade hela dagen för en liten tävling de anordnade, "Björnbusecupen" då de gjort en liten slalombana i mitten av en av de större backarna. Hon var så fast besluten och målmedveten att hon skulle vara med och klara den. Så otroligt härligt att se hur hon klarade den galant när det väl var dags och hur hon stolt tog emot både en stor björnkram och guldmedalj i mål.
Kunde inte hålla tillbaka tårarna då jag blev så glad för hennes skull då jag sett hur hon kämpat så otroligt mycket under helgen. Från att inte våga åka själv alls till att hur lugnt som helst åka flera turer upp själv i knappliften och sedan ner för en liten slalombana de gjort i en av nybörjarbackarna, allt för att kunna vara med i tävlingen, grymt jobbat av vår lilla stora tjej.


Vi var lagomt mycket klädda så vi varken frös eller svettades.
Liten klagade inte en enda gång på att hon var kall/varm och trots att det på söndagen var -9 och bet rejält i kinderna av blåsten så var hon trots allt go och glad och var så nöjd över att ha lärt sig.
Efter att ha testat på en bit av en blå backe och klarat av det, kände vi att vi då var ganska nöjda, så vi beslöt oss för att dra oss hemåt. Kändes så klart dubbelt men det var skönt att lämna Branäs bakom oss i lite sämre väder….


Åh vad jag är såld på detta skidliv…. Så himla härligt att få vara i en sån miljö, bara glida omkring på ett par skidor hela dagarna, från morgon till kväll, med några pauser av påfyllning av en hel del fikagott.
Få komma hem på kvällen till boendet, så där go och varm om kinderna. Strosa runt i myskläder, antingen äta medhavd mat eller som vi gjorde en kväll, gå ut och käka otroligt god mat på Brants, så fantastiskt mysigt och avkopplande….

Med de två goaste framför mig
Har ju inte något att jämföra med direkt, förutom två turer upp till Sälen tidigare med enbart fest i syfte. Men oj vad vi gillar Branäs. Vilket ställe!! Nära till allt, FANTASTISKT trevlig personal, så grymt serviceminded och tio i topp för bemötandet. Bra backar, extremt barnvänligt med barnklubbar, barn After ski, barn menyer på både mat och dryck, aktiviteter i alla dess fomer och mysiga leklokaler och platser. Vi kommer definitivt att åka tillbaka!!

Som alltid känns det ledsamt och lite deppigt när man lägger en sån här helg bakom sig. Finns verkligen inget bättre än att bara vara tillsammans, älskar det. Men vi återkommer flera gånger till helgen som var och Liten skiner verkligen upp när vi pratar om saker som hänt under helgen, vad vi sett och gjort.
Har fortfarande rejäl träningsvärk, men så där skönt så det känns att man har hittat lite nya muskler.

Nu är det ju åter halvtid på veckan.
Har fullt upp med både jobb och fix samt lite tandläkarbesök och annat så det är bara till att ta tag i veckan.
Kram på er alla och hoppas Februari fått en fin start!

2 kommentarer:

 1. Ser härligt ut!!! Vad duktiga ni var som klarade allt så bra trots att det var första utförs försöken! Jag har helller aldrig provat på utför.....men tycker det skulle vara kul om dottern vill prova......Det är väl lättare inbillar man sig att börja åka när man är liten. Min sambos kompis har faktiskt gjort en egen SKIDLIFT(!) vid stugan för att deras barn ska kunna prova att åka nerför dom backarna där....så kanske vår dotter provar det en sväng imorgon också, före skoterutflykten...
  Kram/Nettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men woaw vilken lyx med egen lift, det var inte dåligt!!
   Vi fick verklgien mersmak, skulle vilja åka upp snart igen för en helhelg, om inte anant bara för en dag. Ska kolla upp backarna lite närmre här, vi har ju en del. Men då behöver jag den utrustningen med, men det är ju GALET dyrt!!!! Kram

   Radera