Hem ljuva hem

Hem ljuva hem

fredag 27 februari 2015

En liten stund är bättre än ingen alls


Vi tog en tur till lilla hemstaden, jag och dottern.
Så skönt att få vara nära mor och far, om så bara för en kort stund men det är så mycket mer värt än ingen stund. Det där dygnet tankar på med energi och bara det att få äta mammas och pappas otroligt goda mat, husmanskost i dagarna två, jisses så gott det har smakat. Satt till och med med knottror på armarna igår när jag avnjöt köttförslimpa med potatismos och lingonsylt, sååååå gott. 
Älskar god mat, verkligen en stor viktig del av livets njutning.


På onsdagen när vi hade anlänt tog vi en liten utflykt ut till bad och sommarstugeområdet, för vissa permanentboende så klart med, Malmön, där jag spenderat de flesta av mina barndoms somrar. Det är något visst att besöka dessa platser även vintertid då det är ett lugn där som man annars inte märker av så klart på samma sätt.


Det spratt i benen på Liten så hon uppskattade verkligen att utforska Malmön i vinterskrud, om så än lite fattigt på just det vintrigaste som snö och frost. Men vi bjöds på vackert väder med sol och kyla så det var nog tur att hon höll sig varm ändå.

Käraste

Till Litens stora lycka hängde gungorna kvar så hon hann med det också.


Så himla härligt, att den där lilla goa tjejen som aldrig tyckte det varit speciellt skönt och trivsamt att vara utomhus på vintern, numer ber om att få gå ut istället.


Även fast jag varit på Malmön i så många år, tog mamma och pappa oss till ett ställe jag tidigare aldrig besökt. Vi gick upp på åsen där det fanns en liten stig upp till en otroligt vacker utsikt över Mälaren och vår sommarstugeö Runskär där vi firade midsommar senast i somras.


Kan inte få nog av den där glada numer halvt tandlösa munnen, där tänderna sitter huller ombuller och kors och tvärs, lösa tänder avlöser nya, så roligt att se.

Vi har ju gjort några turer till tandläkaren den senaste tiden… Först var det en helt vanlig undersökning med fluorlacks påfyllning. En vecka senare klagade Liten över ont i munnen och jag upptäckte en stor blåsa på ena sidan tandköttet. Såg precis ut som en fistel som hon tidigare haft och då var tvungen att dra ut en tand för. Blåsan satt nu precis ovanför där hon drog ut tanden så jag ringde och vi fick åka in. De sa då att det skulle kunna vara en afte blåsa, typ förkylningsblåsa, men efter att ha tagit nya röntgenbilder så tyckte de att det såg lite mörkt ut ovanför den permanenta tand där de dragit ut den tidigare, så de ville att vi skulle komma åter för att ta en sk panoramaröntgen för att kunna se mer.
Risken var att de inte fått bort inflammationen vid tidigare ingrepp så det nu kommit tillbaka och därmed misstänkte de att den permanenta tanden kunde ha tagit skada.
Liten var så himla glad hela tiden, låg och gapade och log om vartannat med de där tänderna så de skrattade åt den där munnen och eftersom hon efter de tidigare ingrepp de gjort, varit otroligt skrämd för alla tandläkarbesök är det så skönt att se henne så avslappnad trots allt nu.
Därför känner jag att det är viktigt att jag håller mig sansad, men inom mig blir jag ju tokig på att de kan ha missat och inte kontrollerat efteråt för att inte detta skulle ske, då vi ju tidigare har fått gjort ingrepp pga av att de har missat hål osv. Det känns som att Liten då fått gå igenom det där hemska i onödan, fast med facit i hand så har det ju trots allt gått bra, så den där mamman ska nog bara fortsätta hålla sig lugn… 
Hursomhelst så blev blåsan större och hon klagade över smärta när hon åt, så i onsdagsmorse ringde jag in igen och de ville att någon mer skulle titta på detta. Vi fick träffa en ny tandläkare och hon sa att hon med största sannolikhet trodde det var en afte blåsa trots allt… Även fast de är jobbiga nog, så känns det ju ändå bra OM det nu är en sådan, så vi slipper något akut ingrepp just nu. Vi fick tipset att använda Zendium tandkräm för att de ska kunna verka mildrande för blåsan. Peppar peppar så tycker jag allt att den ser bättre ut idag. Vi ska tillbaka till samma tandläkare till veckan för att hålla koll på den så vi hoppas att den nästan är borta då istället….


Hursom, trots blåsan så kunde vi verkligen njuta av vår vistelse med kära mamma och pappa.
Att de är snart båda 73 år fyllda och än så länge får vara så pigga som de är, det uppskattar jag nåt så enormt. Så härligt att få dela alla dessa stunder med dem. Att få ta med Liten och genom mor och far få återberättat om saker från när jag var liten, få besöka platser som även för dem betyder mycket, det känns så fint på många sätt.

Utsikt över Mälaren och RunskärBadplatsen ligger öde och väntar kanske på våren och sommaren och dess badgäster, tänk om vi får en riktigt fin sommaren i år också!?


Så tacksamt att få de här timmarna av en väldigt vacker dag tillsammans med några av de mest betydelsefulla i livet. Igår fortsatte vi med lite nostalgiska turer.


Då mamma hade ett ärende i att hämta sin symaskin i Hallstahammar, så passade vi på att besöka Åsby Handelsträdgård för en glasspaus. Minns själv hur mysigt jag tyckte det var där när jag var liten, och spänningen i att kasta ner ett mynt i någon utav önskebrunnarna där. Blev riktigt varm av att se hur Liten funderade länge innan hon kastade i sina mynt och OM jag skulle vilja veta vad hon önskade sig, men det måste ju såklart hållas hemligt…

Jättemycket fint i butiken, men det blev bara någon liten småsak som fick följa med hem.

Passade på att kika in på slakteriet som ligger bredvid, med deras fina charkuterier och livsmedel.Liten är väldigt fascinerad av Barnkanalens program "Museet" som går på onsdagar kl.18.30.
Så hon ville mer än gärna besöka Köpings Museum när vi var där. 
Var jättekul för både mig och mamma med som inte varit där på väldigt länge, och att de hade kvar det gamla dockskåpet som jag älskade att kika in i som liten var verkligen en bonus.Tack goa mor och far för ett väldigt gott dygn på alla sätt och vis med otroligt mysiga små utflykter.
Nu hoppas jag vi snart ses igen, kanske här eller där! ;0)

2 kommentarer:

  1. Hej Maria! Det är så mysigt att följa din blogg.Jag blir så glad av den☺Min sambo arbetar i den fina köttbutiken som styckare! Vi har köpt en stuga vid Hjälmaren och nu har vi också massor av härlig renovering framför oss.Kramar Fd Dåwö Anita 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men HEEEEEEJ!!! Åh vad glad jag blir, vad kul att DU följer mig här, åh vad längesedan det var! Kul att du lämnar ett litet spår efter dig!! Tänker ofta på vår tid på Dåwö, det var en riktigt mysig tid där och vi hade det ju faktiskt riktigt roligt trots det ganska monotona arbetet många gånger. =0) Just det framåt våren med alla tulpaner och små skott som skulle sättas. Men vad kul, och vad härligt med ett litet renoveringsprojekt ;0) Mannen har precis åkt iväg med en massa skräp från sovrummet efter att ha satt upp skivor överallt och jag sitter och ska beställa färgen nu, men ser att den som vi tänkt tydligen inte fäster på spackel…. Jaja, det löser sig väl på ett eller annat sätt det med =0) Men vad glad jag blev, lova att höra av dig igen så får jag höra hur det går för er!! KRAM

      Radera