Hem ljuva hem

Hem ljuva hem

torsdag 16 januari 2014

"Exprimenterar" med min hud


Har sedan ca ett halvår tillbaka märkt att min hud i ansiktet inte betett sig som den brukar.
Har fått små plitor, typ som små finnar och röda prickar, framförallt på kinderna och sidorna av ansiktet.
Har genom åren, de snart 40 aldrig haft ngt speciellt problem just med finnar. Det jag dragit på mig de senaste åren är hudsjukdomen Perioral dermatit men detta är inte alls på samma sätt som när jag får de "utbrotten". Det skulle jag ha känt igen. Har varit till hudspecialist och fick en kräm utskriven men av den märker jag att det mera hettar och förvärrar. 


Har funderat en hel del själv på om jag gjort ngn speciell förändring med kost osv. En tänkbar orsak skulle kunna vara att jag ju numer, i stället för vanligt godis, äter mer nötter och mörk choklad, det i kombination med en mer stressig period innan jul, arbete framför datorn, hormonförändringar (ja man ju börjar väl närma sig den sk övergångsåldern….) och för lite vätska i kroppen skulle kunna vara en förklaring. 

Använder i princip aldrig smink som puder, foundation etc och rengör inte huden mer än vanligt vilket  skulle kunna vara irriterande så det kan jag räkna bort.

Tog förra veckan kontakt med Ekolea här i stan där jag tidigare varit för konsultation och varit jättenöjd med deras serie Q for skin som jag började använda i början av 2011 då jag insåg att jag måste vara extra försiktig med min Perioral dermatit. Har varit supernöjd och fick till och med komplimanger för huden när den mådde som bäst innan bröllopet.

Det är rena produkter som hjälper mot olika bekymmer. Jag hade väldigt mycket pigmentförändringar och fläckar i ansiktet i samband med hormonbehandlingar och sedan graviditet, men peppar peppar så har de helt försvunnit sedan jag började med dessa.

Sedan har jag väl slarvat lite fram och tillbaka men ändå, hela tiden använt någon av deras produkter. Då de kostar ganska mycket har jag inte prioriterat just det och kört med ngt annat billigare istället som ett komplement.  Men nu är det bara den serien som gäller för ett tag framöver så får vi se om det hjälper. 

Kör samtidigt ett litet test och håller mig helt borta från nötter och choklad samt att jag försöker få i mig minst en liter vatten om dagen. 

Tycker faktiskt redan det känns lite bättre, sen vet jag ju då inte vilken av de ovan nämnda "metoderna" som är den mest avgörande, men det känns inte så viktigt bara det fungerar.


Har ju ngn slags "hang up" på att jag gärna vill ha ngt att mumsa på när jag sitter i soffan framför tv´n på kvällarna, så nu, istället för choklad och nötter kör jag med mina kära "Hälsobröd"tillsammans med te och frukt. Skulle bli tokig om jag inte fick äta frukt. Brukar ha lite olika "plock" med mango, sharon och apelsin.

Åter och igen kommer receptet på det vansinnigt enkla och goda snacksiga brödet nedan - 


Rotade runt lite i en gammal låda jag hittade på vinden från vårt "rensaprojekt".
Där hittade jag den gamla "kosttriangeln" som jag vid ngt tillfälle fick när jag var liten både som affisch och ett litet klistermärke. 

Vi pratade med Liten om att det är viktigt att man får i sig från de olika hyllorna varje dag och då kom det ett väldigt spontan - Men, jag kan ju inte äta en gris ju, de är ju supersöta!!?

Trodde vi hade varit ganska tydliga med var köttet vi äter kommer ifrån, men när de helt plötsligt var på bild framför henne i detta sammanhang blev det väl lite tydligare….
Hon hade också väldigt svårt att tro att hon skulle kunna tänka sig att äta den söta kossan eller hönan, så jag förklarade då så pedagogiskt jag kunde att hönan, det var den där kycklingen hon just ätit till kvällsmat. Men de är ju inte dumma de där små liven, blir väldigt tydligt för en annan med när de kommer med ett väldigt självklart påstående.

Vi har pratat en del här hemma om minska på just kött i kosten.
I alla fall äta det mer sällan. 
Jag kan inte låta bli att tycka att det är ngt extra med en god köttbit en lördag till exempel, tyvärr.


Ngt som ju inte alls fanns med i den där triangeln var ju go saker men det tycker jag att vi kan få unna oss emellan åt. Liten hade med sig en kompis häromdagen så då provade jag ett nytt recept på bullar som fick godkänt. Receptet på dem hittar du HÄR 


Receptet på mina små favoritmaränger hittar du HÄR


Återkommer med uppdatering och resultat för mitt lilla experiment….
2 kommentarer:

 1. Hej, jag läste om dina pigmentfläckar i ansiktet som försvann med q for skin serien. Hur lång tid uppskattar du att det tog innan du märkte skillnad på fläckarna?

  Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning,
  Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Charlotte! Minns inte exakt men jag har för mig att det blev en viss skillnad ganska snabbt. Men ca 1-3 månader. Var jättenöjd med de produkterna men har nu gått över till Exuviance då de hjälper mig bättre mot Rosacean.

   Radera